ARTIKEL

TIPS MEMILIH BUKU CERITA BERGAMBAR BUAT ANAK-ANAK.

Buku cerita bergambar adalah buku yang berisi cerita yang dilengkapi gambar illustrasi cerita tersebut. Biasanya, cerita yang terkandung dalam buku cerita bergambar adalah cerita yang mengajarkan anak akan suatu hal. Misalnya, harus patuh kepada orang tua, gosok gigi sebelu m tidur, dan sebagainya. Buku cerita bergambar juga menjadi pembelajaran yang efektif kepada anak.

 

1. Tajuk buku.

Tepatkah dengan karakter anak kita? Pilih buku yang sesuai dengan anak dan minatnya. Ini mampu membantu anak-anak lebih mengemari buku tersebut.

 

Buku-buku yang mempunyai karakter animasi.

 

2. Cover buku.

 Menarik atau tidak. Pilih cover yang menarik perhatian anak-anak. Cover yang berwarna-warni, warna terang dan sebagainya.

 

Cover yang ceria dan warna-warni.

 

3. Isi kandungan buku.

Lihat isinya sekilas, adakah mampu memberi pengaruh positif bagi si anak. Pilih Isi kandungan atau cerita yang baik dan memberika pengajaran buat anak-anak.

 

 

 

4. Gambar atau illustrasi.

Gambar atau ilustrasi dengan warna-warna gambar yang menarik. Banyak buku yang isinya bagus tapi gambarnya kurang bagus, malah memberikan kesan mengerikan. Gambar pada buku cerita bergambar ini bertujuan untuk memberikan imaginasi atau gambaran visual kepada anak. Anak akan lebih cepat menyerap dan memahami cerita yang terkandung dalam buku. Ini kerana usia anak yang masih kecil masih dalam tahap berimaginasi, berfantasi, dan bermain. Ilustrasi gambar yang terdapat pada buku cerita bergambar sangat mudah diingat dan difahami si anak. Bahkan kadang-kadang tanpa dapat membaca, anak dapat “membaca” bukunya dengan caranya sendiri, iaitu “membaca gambar”. Anak dapat membina cerita sendiri walaupun masih belum petah bercakap.

 

5. Perkataan atau susunan ayat.

Buku yang bagus, susunan kata-katanya sangat sederhana dan mudah difahami. Tidak berbelit-belit dan tidak terlalu panjang ceritanya. Ini supaya informasi mudah difahami, anak boleh mengingat semula informasi yang pernah diterimanya. Mungkin anak akan terbayang-bayang gambar di dalam buku bila melihat sesuatu yang sama dengan gambar tersebut. 

 

6. Ketebalan buku.

Haruslah kita perhatikan juga ketebalan dari buku bergambar tersebut, jangan berikan anak - anak buku yang tebal. Sudahnya anak akan berasa bosan.

 

Sebenarnya banyak sekali kegunaan buku cerita bergambar untuk perkembangan anak. Selain untuk mengasah pemikiran anak, buku cerita bergambar ini juga bermanfaat dalam membentuk keperibadian anak dalam cerita yang diberikan. Contohnya teladan yang diberikan daripada cerita tersebut. 

 

Di sunting daripada : anaksayabijak.blogspot.com

 

 

Komen
Buku Berkaitan:

Artikel Berkitan:
BESTSELLER
KRAF KREATIF TEDI